De naam van onze vereniging ‘’Freie menschen’’ is een synoniem voor Freikörperkultur in het duits, en beter bekent als FKK

• Wat is FKK (Freikörperkultur), Naturisme of Nudisme?

Hier moet men twee begrippen onderscheiden, daar het een duidelijke kwaliteit onderscheid: bij Nudisten is het naakt zijn om naakt te vertoeven bedoeld.
Nudisten lopen doorgaans ook naakt in hun eigen woning, wat voor Naturisten niet direct de bedoeling is. Het Duitse woord FKK (Freikörperkultur) betekent in principe Nudisten met een sterk gemeenschapsaspect, Het komt tot uiting in de vorming van verschillende clubs voor naturisten, Federatie ÖNV und INF. “FKK ers” begeven zich meestal op speciale afgegrensde terreinen zoals FKK-terreinen, strand, campings.

• Waarom Freikörperkultur?

    Veel vragen, en vooral van mensen die het niet uit eigen ervaring kennen. Zelf beleven betekent meemaken bij naakte bewegingen in de zon en in het water, bij sport, spel en gezellig bij elkaar zitten.
    Het zelf uitproberen geeft niet dat gevoel van FKK vrienden aan het strand (misschien heimelijk verstopt in een duinpannetje) of op u eigen terrein. Wie het eenmaal meegemaakt heeft, die vindt de beleving zo fijn zodat die geen er zijn levenlang bij blijft.
    Sinds ik zelf de FKK heb leren kennen, zwem ik nog zelden met zwembroek aan. Soms ontkom je er niet aan, maar het geeft mij een gevoel van onbehagen. De natte kleding aan je lijf, liever niet meer. Sommige mensen, vooral die sterke gevoelens hebben tegen alle lichamelijke dingen, en die in een uiterst conservatief milieu zijn opgegroeid, zien FKK als Seks en Orgie en andere bedoelingen, maar dat is een reuze vergissing. En wie lid wil worden van de FKK om voornoemde reden wordt wel gediskwalificeerd en moet zijn lidmaatschap inleveren.

• Door de INF gedefinieerde Naturisme op het wereldgongres 1974:

    Naturisme is een levenswijze in harmonie met de natuur. Het komt tot uitdrukking in de gemeenschappelijke naaktheid, verbonden met gevoel van eigenwaarde , als ook de respectering van andersdenkenden en hun omgeving. Gemeenschappelijke naaktheid is een essentieel kenteken van Naturisme, die de natuur elementen zon, lucht en water evalueert.
     Naturisme herstelt het lichamelijke en geestelijke evenwicht, het geeft rust in een natuurlijke omgeving door beweging en respect voor de grondprincipes van gezondheid en voedingsleer. Naturisme bevordert veel activiteiten, die de creativiteit weer verder ontwikkelen. Complete naaktheid is het beste kostuum om een terugkeer in de natuur te realiseren en is met zekerheid het zichtbaarste aspect van het Naturisme. Het geeft een uitgebalanceerde werking op mensen, daar zij van spanningen bevrijdt zijn, die door taboes en provocaties van het huidige leven  veroorzaakt worden, en de weg naar een eenvoudiger en gezonder en menselijker levenswijze voert.